Párkány - KingTours - cestovná agentúra Štúrovo

Velünk és nyaralás biztos!

Fakultatív kirándulások Párkány és környéke.

SKHUUKDE
Tartalomhoz ugrás
Párkány

 
Párkány Szlovákia legdélebbi és legmelegebb városa mely a Duna bal partján fekszik a szlovák-magyar határon.  A város mellett ömlik a Garam folyó a Dunába gyönyörű kilátást létrehozva a Pilis-hegységre és a Kovácspataki-hegyekre. Mindkét folyó horgászparadicsomot nyújt a horgászok számára. A kalandos kirándulások kedvelői itt biztosan találnak kedvükre levő kirándulást. (Kovácspataki-hegység BURDA, Hegyfarok borászati vidék,  Csenkei-erdő, Páriszi mocsarak,)
 
A közel 11 000 lakosú város, Szlovákia legismertebb fürdővarosai közé tartozik. Környéke gazdag lehetőségeket nyújt a történelmi emlékek kedvelőinek. A Duna szlovák oldalán található a Bélai barokk kastély és a Bényi körtemplom. A Duna magyar felén Párkány város közvetlen szomszédságaban található a királyok városa Esztergom és az Esztergomi bazilika. Nem messze található Visegrád, Szentendre és Magyarország fővárosa Budapest.   
 

A Szent Imre templom
A 18. században épült Párkány egyetlen műemléki jellegű építménye, a korai barokk stílusú római katolikus plébániatemplom is. A Szent Imrének szentelt templom a 18. század legelején épült Kollonich Lipót érseksége (1695-1707) alatt. 1791-ben későbarokk stílusban átépítették, 1878-ban pedig Simor János érsek felújíttatta, és két oldalhajóval kibővíttette. 1946-ban Varjú Vendel plébános adminisztrátorsága idején ismét megújult a háborúban szétlőtt templom. Legutóbbi teljes felújítását két-háromszáz éve fejezték be.  Kertjében látható egy 1766-ból származó műemléki jellegű barokk kálvária is. (Az 1790-es években helyezték át ide eredeti helyéről: a Vadas fürdő nánai úti bejáratához közeli dombról.)

Sétáló utca
 
A sétáló utca építése három szakaszbol ált. Az első szakaszban elkészült a sétáló utca fő része, második szakaszban elkészult a Duna-part és a centrum köztí rész, és a harmadik szakazban elkészult a Duna-parti sétány. A projekt létrehozása 48 999 910,17 SK-ba került, tervezte  Ing.arch. Ladislav Bakša, és a projektot a Rekomont UNI s.r.o. Želiezovce a Ján Beseda - AQUA Slovakia Bratislava hozta létre.
Városi  Múzeum
A 2004 óta működő múzeum két állandó kiállítással és egy időszaki kiállítóteremmel várja az ide látogatókat. A helytörténeti kiállítás Párkány történelmi múltját mutatja be az őskortól napjainkig. A falakat átszelő időtengely a település történetének legfontosabb eseményeit mutatja be képi dokumentumok és kísérő szöveg segítségével. A néprajzi kiállítás Párkány és környéke néprajzi kincseit, népi kultúráját mutatja be mintegy kétszáz év távlatából. A népi életmód használati tárgyain keresztül betekintés nyílik elődeink életformájára, viseleti és gazdálkodási szokásaira egyaránt.
A Mária-Valéria híd
Párkány és Esztergom között évszázadokon keresztül volt híd, illetve átkelő. A 18. században ún. repülőhíd létesült a két part között, később a repülőhidat hajóhíd váltotta fel. 1895. szeptember 28-án ünnepélyes külsőségek között - az ország főméltóságainak jelenlétében - átadták rendeltetésének a Mária Valéria hidat.
1919 nyarán a csehszlovák helyőrség felrobbantotta a híd Párkány felőli első ívét. A teljes helyreállítást csak a 20-as években végezték el, a gyalogos forgalom számára az átjárást addig ideiglenes megoldással biztosították. A második világháború végén, 1944 karácsonyán a visszavonuló német csapatok levegőbe röpítették a híd három középső ívét.
1999. aug. 31 -én a szlovák kormány jóváhagyta az Esztergom és Párkány közötti Mária-Valéria híd újjáépítéséről szóló szlovák-magyar szerződést. A Mária–Valéria híd hivatalos átadási ünnepségét 2001. október 11-én tartották. Az itt lakók számára a híd nemcsak a folyamatos átjárás nyitott lehetőségét biztosítja, hanem szimbólumává is vált: egy térség természetes összetartozását és a magyar-szlovák-európai összefogást, együttműködést is jelképezi.
Sobieski Jánost lovas szobor
A párkányi csata és a törököket visszaszorító lengyel király tiszteletére 2008 októberére készült el a Sobieski Jánost ábrázoló lovas szobor, amely Párkány turisztikai és kulturális nevezetességei között szerepel. Az emlékművet Győrfi Lajos püspökladányi szobrász készítette, akinek Magyarországon számos lovas szobra és egyéb sajátos stílusú műve található. A szobor a A LIMES - ANAVUM Regionális Kulturális társulásnak köszönhető.  A lovas szobor 166 000 EUR-bol jöt létre.
Štúrovo
Nyitvatartás:

Hétfő:       09:00 és 17:00 között
Kedd:        09:00 és 17:00 között
Szerda:     09:00 és 17:00 között
Csütörtök: 09:00 és 17:00 között
Péntek:     09:00 és 17:00 között

Szombat:  09:00 - 12:00 között
Vasárnap: Zártva
Kristián Tölgyesi - KING TOURS
Utazásközvetítő iroda

Székhely: Agátová 1577/17
Cím: Hlavná 10
943 01 Štúrovo

GPS:
47°47'55.67"N
18°43'23.62"E
Kontakt információk:

Tel.: 036 / 751 05 30
Fax: 036 / 751 05 30
Mobil: 0905 964 585
Email: agentura@kingtours.sk
Odhlásiť sa
Vissza a tartalomhoz